Inge kom til En Hyggelig Madaften på Strandlund: “Jeg blev løftet”

Ældrecenteret Strandlund i Charlottenlund skabte rammen om En Hyggelig Madaften afholdt af hjemmehjælperne i Cura Pleje, der leverer skattefinansieret ældrepleje til borgere på lige fod med Gentofte Kommune
dato

Af Journalist Gry Brøndum for Cura Pleje

Gentofte-borger Inge Høyer sagde først nej, da hendes hjemmehjælper inviterede hende ud at spise med andre ældre i Gentofte den sidste onsdag i februar:

“Jeg lod mig overtale. Først var jeg ret skeptisk. Kunne jeg klare en hel aften ude til en større social sammenkomst? Men så fik jeg en hjælpende arm og kom afsted, endda uden rollator,” forklarer Inge Høyer, der efter flere operationer har modtaget hjemmehjælp i godt et års tid og ofte kun kommer ud af hjemmet på ture med sine pårørende:

“Min hjælper kom og hentede mig i Hellerup, hvor jeg bor. Så kom vi ned på restauranten og blev mødt af smilende mennesker. Jeg er en af dem, der ikke kommer så meget ud, så det var en af de første store sociale sammenkomster, jeg har været til i lang tid,” fortæller Inge Høyer, der efter hun kom hjem ringede til sin søn for at fortælle om madaftenen med boeuf Bourguignon og chokoladekage på menuen:

“Det var en rigtig fin aften, og jeg fik det bedre af at være med. Jeg følte mig virkelig løftet.”

Også Aase Laursen, der  var blevet overtalt til at komme til En Hyggelig Madaften på Strandlund, var skeptisk over for ideen fra starten:

“Jeg var bange for, at jeg ikke kendte nogen. Men da jeg så blev hentet af en af hjælperne og kom afsted, fik jeg en borddame, som jeg har gået på højskole og til seniordans med,” fortæller Aase Laursen, der var glad for at møde Cura Plejes medarbejdere i en anden sammenhæng end ved besøgene derhjemme, hvor de kommer og gør rent.

Glade ældre - glade plejere
Det sidste er da også en del af grunden til, at arrangøren Cura Pleje har taget initiativ til En Hyggelig Madaften for ældre i Gentofte, fortæller Teamleder i Gentofte Maria Midtgaard:

“For mange af vores ældre er det svært at komme ud af hjemmet, men når vi kender dem og deres behov, kan vi skabe trygge rammer, så det kan lade sig gøre.” fortæller Maria Midtgaard. Og også medarbejderne fik meget godt ud af, at synge "Glemmer du så husker jeg" med de ældre:

“Der er ofte travlt i det daglige, og det kan være drænende, at vi ikke har mere tid sammen. Så en hel aften med vores ældre, hvor vi får spist og drukket og sunget sammen, betyder, at vi får skabt nogle bånd til hinanden på en ny måde.”

Hassans sang
For Inge Høyer og Aase blev madaftenen på Strandlund ikke mindst et højdepunkt, fordi mødet med de andre var en berigelse. Som da Hassan Bedeir Saleh, der er tidligere pop sanger,  rejste sig op ved Inge Høyers bord og brød ud i sang:

“Jeg var meget kendt som pop sanger og keyboard spiller, da jeg kom til Norge og Danmark i slutningen af 70’erne,” fortæller Hassan Bedeir Saleh, som fik spontant lyst til at bidrage med en sang under middagen:

““Jeg stillede mig op og spillede min musik på min mobil, og så sang jeg en kærlig titelsang A Time for Us fra filmen “Romeo and Juliet” som Andy Williams i sin tid har sunget,” fortæller Hassan Bedeir Saleh.

“Han sang helt vidunderligt,” fortæller Inge Høyer, der ikke lige havde forudset, at hun havde en tidligere popsanger fra Egypten til bords:

“Det var ret fantastisk, at der var sådan et indslag. Når jeg tænker over det, så er der jo mange muligheder af den slags, når man samler en flok mennesker, der har et langt liv bag sig.”

Flere Hyggelige Madaftener og udflugter på vej
Hassan Bedeir Salehs livserfaringer tæller en række større lederjob i Danmark, og han kunne rigtig godt lide ideen med at samle borgere og plejere til en hyggelig samtale:

“Vi kommer til at kende hinanden lidt bedre, fordi hjemmehjælperne i dagligdagen tit har travlt med at nå et presset skema. Derfor er det en topidé at skabe samhørighed mellem både ansatte og os ældre på den måde,” udtaler Hassan Bedier Saleh.

Også Inge Høyer ser en plejende effekt af fællesspisningen: “Alle deltagende er jo udfordret af sygdom, men det var ikke vi havde fokus på. Det var i stedet historier fra det levede liv, humor, smil og latter.  Det bidrog til at skubbe og løfte mig.”

Cura Pleje har planer om at holde flere Hyggelige Madaftener, som er åbne for alle ældre, og kan være med til at modvirke ensomhed. Den private plejeleverandør i Gentofte Kommune vil også på lignende vis invitere ældre med på udflugt i fremtiden med fælles frokost. 

Mens “En hyggelig Madaften” foregik på Strandlund, var der møde i Seniorrådet i Gentofte Kommune med ensomhed på dagsorden. En ny undersøgelse viser, at mindst 5 % af de ældre over 60 år i kommunen er ramt af ensomhed. Særligt de enlige ældre uden for arbejdsmarkedet. Tallet kan dog være større, da de mange borgere, der modtager ældrepleje, ikke er en del af undersøgelsen.

Læs mere om ældre og ensomhed i Gentofte Kommune:

Gentofte Kommune sætter fokus på ensomhed blandt ældre - Gentofte Kommune

Læs mere om ensomhed i Den Nationale Handlingsplan mod Ensomhed for 12023 og 2024

NPE_Handlingsplan.pdf (sammenmodensomhed.dk)

OM CURA PLEJE
Cura Pleje er en privat leverandør af helhedspleje i Albertslund, Gentofte, Hørsholm og Helsingør Kommune. Cura betyder “omsorg” på latin, og Cura Plejes medarbejdere arbejder målrettet med at møde vores ældre, så plejen giver mere livskvalitet, sundhed og glæde.

Kilde: Journalist Gry Brøndum for Cura Pleje
Denne artikel er udarbejdet af 3. part. Indholdet er hverken sponsoreret eller betalt. De holdninger, der måtte fremgå, repræsenterer ikke redaktionen.